COVID-19

Veel gestelde vragen

 

Goedgekeurd – betrouwbare uitslag – gebruiksvriendelijk

Blank
Hoe werkt de Antistoffen test?

De COVID-19 Antibody Bloed Sneltest is een antistoffen sneltest, een diagnostische test die gebruikt wordt voor het opsporen van SARS-CoV-2 antilichamen in het test sample. De Antibody sneltest is een kwalitatieve (dat wil zeggen, met een positief of negatief resultaat) laterale stromingstest. Hij kan gebruikt worden op alle plaatsen waar zorg verleend wordt (point-of-care). De test wordt gewoonlijk uitgevoerd met een bloedmonster van een vingerprik, of met serum of plasma samples.

De COVID-19 Antibody sneltest kan binnen 15 minuten aantonen of er antilichamen tegen het SARS-CoV-2 coronavirus in het bloed aanwezig zijn, met andere woorden, de test toont aan of iemand recentelijk blootgesteld is aan het coronavirus en hier een immuunreactie op heeft ontwikkeld. Sneltesten op antistoffen geven echter niet het kwantificeerbaar aantal antilichamen in het sample aan; hierdoor kunnen ze geen zekerheid geven hoe lang de aangetroffen antilichamen iemand zullen beschermen tegen mogelijk toekomstige infectie. Let op, niet alle sneltesten op antistoffen testen op zowel de aanwezigheid van IgG als IgM antilichamen. Juist het testen van beide antilichamen geeft een goede indicatie in welke fase van de ziekte een besmet persoon is.De test moet uitgevoerd worden door zorgprofessional (BIG geregistreerd).

Bekijk instructievideo

Hoe werkt de Antigen Swab test?

De COVI-19 Antigen Swab Sneltest is een gecertificeerde test die antigenen van het SARS-CoV-2 virus detecteert in monsters die afgenomen zijn met een wattenstaafje uit de neusholte. Het gebruik van een snelle Coronavirus test biedt de mogelijkheid om meer geïnfecteerde personen eerder te identificeren zodat verdere verspreiding van het virus voorkomen wordt. Voor een officieel testresultaat moet de test uitgevoerd worden door zorgprofessional (BIG geregistreerd).

De test maakt gebruik van een cassette en bestaat uit een aantal eenvoudige stappen:

  • Neem een monster af uit de neusholte
  • Roer het wattenstaafje door extractiebuffer
  • Druppel dit monster in de sneltestcassette
  • Wacht 15 minuten
  • Lees de resultaten af

Bekijk instructievideo

Hoe werkt de Antigen speeksel/spuug test?

De COVID-19 Antigen Speeksel Sneltest is een gecertificeerde test die antigenen van het SARS-CoV-2 virus detecteert in monsters wat verkregen wordt door het ophoesten van keelslijm. Het gebruik van een snelle Coronavirus test biedt de mogelijkheid om meer geïnfecteerde personen eerder te identificeren zodat verdere verspreiding van het virus voorkomen wordt. Voor een officieel testresultaat moet de test uitgevoerd worden door zorgprofessional (BIG geregistreerd).

De test maakt gebruik van een cassette en bestaat uit een aantal eenvoudige stappen:

  • Neem een monster door slijm diep uit de keel op te hoesten
  • Voeg het monster toe aan het bufferbuisje met extractievloeistof
  • Druppel dit monster in de sneltestcassette
  • Wacht 15 minuten
  • Lees de resultaten af
Welke verschillende soorten COVID-19-tests zijn er?

Laboratoriumtests PCR-tests
De laboratorium-PCR-tests werkt door middel van een neus- en keeluitstrijkje. Deze test laat zien of iemand ooit een infectie heeft gehad of is geïnfecteerd met COVID-19. Het controleert het genetisch materiaal van het virus en is zeer nauwkeurig. De test laat zien of iemand een actief coronavirus heeft binnen 24 tot 48 uur. Het nadeel is dat men moet wachten tot het laboratorium de resultaten retourneert en dat deze test duur is.

Antigenen Swabtests
worden ook verzameld via een neusuitstrijkje. Deze test laat zien of iemand een actieve COVID-19-infectie heeft. Het controleert op specifieke eiwitten op het oppervlak van het virus en is meestal zeer nauwkeurig. De test kan aantonen of er binnen 20 minuten een actieve infectie aanwezig is.

Antigen Spuugtest
Een van de nieuwste varianten is de spuugtest. Deze test registreert de besmetting via het speeksel.

Antibodytests (Bloedonderzoek op antilichamen)
Bij testen op antilichamen wordt gebruikgemaakt van een bloeddruppel door middel van een vingerprik. Deze test controleert op antilichamen die door het immuunsysteem worden gemaakt als reactie op besmetting met het COVID-19-virus. Het kan dagen of weken duren voordat de antilichamen zich ontwikkelen en daarom zijn deze testen minder geschikt om een ​​actieve coronavirusinfectie te diagnosticeren. Resultaten zijn binnen 15 minuten zichtbaar.

PCR Test Antigen Test
Antibody Test
Testmethode Neus- of keeluitstrijkje Neusuitstrijkje/Spuugtest Bloedafname
Proces Het genetisch materiaal van het virus controleren. Controleren op specifieke eiwitten op het oppervlak van het virus. Controleert op antilichamen in het immuunsysteem.
Wat het controleert Of iemand ooit besmet is of is geweest in het verleden. Of iemand een actieve infectie heeft. Of iemand besmet is of is geweest.
Tijd tot resultaat 24-48 uur 20 minuten 15 minuten
Nauwkeurigheid Zeer nauwkeurig Vrij nauwkeurig Niet iedereen ontwikkelt voldoende antistoffen om meetbaar te zijn
Voordeel Nauwkeurigheid Geschikt voor het snel testen van grote groepen Snelle, gemakkelijke, goedkope eerste screening

Zijn de testen goedgekeurd door het RIVM?

De Acon FlowFlex Antigen Swab test heeft van het RIVM ontheffing gekregen om gebruikt te worden als zelfsneltest. Zie hier het overzicht van testen met ontheffing: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/03/10/ontheffingen-antigeentesten

Staan op lijst van goedgekeurde testen door Federal Institute for Vaccines and Biomedicines – Duitsland. Zijn in Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland ook goedgekeurd als ‘zelfsneltest’.

Informatie overheid omtrent zelftesten

Op deze pagina van het RIVM vindt u alle informatie over zelftesten: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten-en-het-coronavirus

Kan ik de testen zelf uitvoeren?

Ja, de Acon FlowFlex COVID-19 Antigen Swab zelf sneltest heeft ontheffing van het RIVM voor zelf sneltestgebruik. De test is zeer eenvoudig in uitvoer. Voor een officieel erkend resultaat dient de test uitgevoerd te worden door een zorgprofessional (BIG-geregistreerd).

Hoewel de uitvoering van de antibody bloedtest en interpretatie van het resultaat van de sneltest eenvoudig is, dient de uitvoering van de test te worden gedaan door een zorgprofessional. Vooralsnog is het dus de bedoeling dat een zorgprofessional de sneltest bij u afneemt en de resultaten interpreteert.

Zijn de testen pijnloos uit te voeren?

Door de vernieuwde techniek hoeft bij de Antigentest het staafje niet meer achterin de neusholte, maar slechts 2,5 cm in de neus voor afname van een monster. Een zogenaamde ‘ondiepe neustest’. Deze test is daardoor zonder pijn uit te voeren.

De spuugtest is uitermate geschikt voor kinderen, ouderen en gehandicapten omdat het monster niet verkregen wordt door een wattenstaafje in de neus.

Bij de Antibody test wordt het bloedsample verkregen doormiddels van een ‘lancet’, je voelt een klein prikje, te vergelijken met een speldenprik. Het beste is om de middel- of ringvinger te gebruiken.

Wat moet ik doen als het resultaat van de test positief is?

Als de Antigentest een positief resultaat heeft gegeven neem dan contact op met de lokale GGD. Isoleer jezelf van anderen om de besmettingskans zo laag mogelijk te houden. Bij een positieve test is de aanbeveling om vervolgens een PCR test te doen bij de GGD. Op deze manier heeft het RIVM ook voldoende zicht op de besmettingen.

Ook wanneer de Antibody test positief is, neem contact op met de lokale GGD. Uitslag betekent dat je lichaam recentelijk in contact is geweest met het coronavirus. Zijn er nog Covid-19 achtige symptomen aanwezig, ook al zijn ze mild, dan gelden altijd de adviezen van de Nederlandse autoriteiten en het RIVM. Blijf thuis, zodat je anderen niet besmet. Volg ten alle tijden de regels op van de overheid. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat moet ik doen als het resultaat van de test negatief is?

Is je testuitslag negatief, dan had je op het moment van testen geen COVID-19. Ook als je negatief bent getest blijven de regels gelden die voor iedereen gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf je klachten houden, of krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij COVID-19? Blijf dan thuis en doe een nieuwe test of neem contact op met de huisarts. Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-vrij verklaring.

Uitslag van de test negatief en klachten die passen bij COVID-19?

Is je testuitslag negatief, dan had je op het moment van testen geen COVID-19. Blijf je klachten houden, of krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij COVID-19? Blijf dan thuis en doe de volgende dag een nieuwe test of neem contact op met de huisarts. Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-vrij verklaring.

Waarom zou ik een COVID-19 Antigen Swab Sneltest kiezen?
De neusuitstrijkje-test is eenvoudig uit te voeren en geeft nauwkeurige resultaten in minder dan 20 minuten. Dit betekent dat men direct weet of iemand actief besmet is met COVID-19. Er hoeft niet gewacht te worden tot het preparaat in het laboratorium is onderzocht.

In tegenstelling tot de antilichaamtest, laat de antigen swab-test zien of iemand actief besmet is met het COVID-19-virus. Dit maakt de antigeentest bijzonder handig voor het snel testen van grote groepen mensen.

Hoe vaak zal ik de test herhalen?
De testen zijn een momentopname. Ook als het testresultaat negatief is kan het zijn dat het coronavirus nog aan het incuberen is in het lichaam en tot 14 dagen later een afweerreactie uitlokt. Door met enig regelmaat een test af te nemen verhoog je zekerheid over je eigen gezondheidstoestand.
Ben ik immuun als ik lgM antilichamen in mijn bloed heb, maar geen lgG lichamen?
Nee, een IgM positief testresultaat toont aan dat je lichaam een eerste afweerreactie heeft losgelaten tegen het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Een IgM positieve test betekent niet dat je lichaam immuun is geworden tegen het virus. IgG antilichamen daarentegen geven een zekere immuniteitsgraad, alhoewel we helaas nog niet weten hoe lang IgG antilichamen tegen SARS-CoV-2 in het lichaam blijven nadat de besmetting door het lichaam is overwonnen.
Kan de test ook verkeerd worden uitgevoerd?
Voor een betrouwbare is uitslag is het belangrijk om de test volgens de instructies uit te voeren. Voor een erkend resultaat dient de test te worden afgenomen door een zorgprofessional (BIG registreerd).
Hoe kan ik de test het best bewaren?
De testkit dient te worden bewaard bij een temperatuur van 4 °C- 30 °C, op een droge plaats en buiten direct zonlicht. De houdbaarheid van het product is 12 maanden. De teststrip dient te worden gebruikt maximaal een (1) uur nadat de test uit de verpakking is gehaald. Productiedatum en vervaldatum staan vermeld op het etiket van de verpakking.
Kan de test per stuk geleverd worden?

De Antigentest is per stuk leverbaar

De Antibodytest is op dit moment alleen in pakketten leverbaar van 12 en 25 tests.

Moeten de testen allemaal tegelijk uitgevoerd worden?

Nee, de houdbaarheidsdatum staat vermeld op de verpakking.

Kan een negatieve uitslag gebruikt worden om te reizen?

Nee, om te reizen heb je een officiële NON-COVID verklaring nodig, een nationaal erkend certificaat voor internationale reizen, wanneer je een zelftest doet heb je deze niet. Dit certificaat voorzien zijn van een originele handtekening of stempel van de arts of het instituut dat de test heeft afgenomen.
Zie hierover meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen

Wat is de levertijd?

Bestellingen voor 15:00 uur worden dezelfde dag nog verstuurd. In de regel is de levertijd binnen Nederland dan gemiddeld 1-2 werkdagen. Let op: PostNL kampt met achterstanden, dus de levertijd is langer dan de gemiddelde 1-2 werkdagen. Wij adviseren rekening te houden met 4 werkdagen.

Wat zijn de verzendkosten?

De standaard verzendkosten zijn €6,95.

Wordt er B.T.W. gerekend?

Vanaf 1 oktober 2021 geldt er 21% B.T.W. op de testen. De genoemde prijzen in incl. 21% B.T.W.

Gelden er andere prijzen bij aantallen meer dan 100?
De prijzen zijn gestaffeld. Boven de 100 stuks wordt er een offerte op maat gemaakt. Neem daarvoor via de chat of e-mail contact op.

Voorkom uitval door wachten op testresultaten

bestelsneltesten.nl is een handelsnaam van Tim Coronel Racing b.v.

info@bestelsneltesten.nl

+31 172 508110

Raadhuisstraat 30, 2406 AG Alphen aan den Rijn